Allt fler företag väljer att finansiera sin utrustning istället för att köpa den direkt. Att välja att hyra eller leasa ger nästan alltid fördelar oavsett om det är en ny dator, nya mobiltelefoner till alla anställda eller en hel maskinpark som företaget behöver investera i. Maria Sultan, försäljningschef på GRENKE Stockholm förklarar varför:

- Att som företag äga utrustning tillhör i mångt och mycket det förflutna, det är funktionen som är det viktiga idag. Du köper ju oftast inte din dator eller mobiltelefon för att det är just den modellen du vill ha. Du vill åt funktionerna som enheten erbjuder och när ditt hyres- eller leasingavtal gått ut finns möjlighet att uppgradera till nya datorer eller mobiltelefoner som bättre passar ditt behov. På så sätt så sitter du inte kvar med objekten du redan har utan du får dem du behöver, säger hon. 
 

1. Finansiering gör det enkelt att budgetera och påverkar inte likviditeten

Fördelarna med att välja finansiering är inte bara att du får möjlighet att uppgradera din utrustning när du vill. Utan det är enkelt och budgetera och påverkar inte heller ditt kreditutrymme hos din bank när du inte behöver låna pengar till dyra investeringar.

- Att göra en stor investering kan ofta vara ett svårt beslut. Du kanske inte har det kapital som behövs samtidigt som du behöver ny utrustning för att kunna vara konkurrenskraftig. Då är en finansieringslösning ett optimalt alternativ. Det är även mycket lättare att budgetera med en fast kostnad per månad eller kvartal istället för att ta hela investeringen direkt. På så sätt så frigör du kapital istället för att binda upp det i dyr utrustning och kan välja att göra investeringar som får ditt företag att växa och bli ännu mer framgångsrikt. Vi har framförallt sett ett större intresse för att hyra eller leasa utrustning under det senaste året. Jag tror att de utmaningar med likviditet som många företag ställts inför under pandemin gjort att fler och fler företag tittar på olika typer av finansieringslösningar. För vi alla vet att en god likviditet är en viktig faktor för framgångsrika företag, säger Maria Sultan.

Många förknippar hyra och leasing med bilar, datorer eller mobiltelefoner. Men det är inte bara de objekten som går att finansiera. Nästan allt är finansierbart idag.

- Vi finansierar så otroligt mycket mer än många tror! Vi hjälper såklart också våra kunder att hitta den lösningen som är optimal för just dem. På GRENKE får vi ofta förfrågningar om att finansiera datorer eller mobiltelefoner för att kunden har anställt ny personal. Då försöker vi alltid hjälpa dem och frågar varför de inte ska finansiera hela arbetsplatsen, med allt från skrivbordet och stolen, till skärmen och datorn. Vi kan till och med finansiera den mjukvaran som behövs, berättar Maria Sultan.
 

2. Förenkla för kunden

Jari Pohjonen, VD på GRENKE i Sverige berättar om utmaningar med finansieringsbranschen och hur viktigt det är att göra det så enkelt som möjligt för kunden att välja att finansiera utrustningen istället för att köpa den direkt. 

- Även om GRENKE har funnits i över 40 år och finansieringsbranschen inte är något nytt, så ser vi att fler och fler branscher väljer att använda sig av finansieringslösningar. Vi på GRENKE arbetar för att hela tiden göra det så enkelt för kunden att förstå varför hyra och leasing lönar sig. Många väljer fortfarande att köpa utrustningen för att de tror att om de hyr produkten så tillkommer det massa mer pappersarbete samt dolda avgifter vilket gör att det alltid blir dyrare i slutändan. Det här är en myt som vi ständigt försöker tvätta bort.

Det märks även att vi är på god väg då exempelvis produkter som verktyg, industrimaskiner och kontorsmöbler idag finansieras i en större utsträckning än tidigare.

Hos oss på GRENKE så försöker vi vara så transparenta som möjligt. Alla våra kunder har tillgång till alla sina avtal digitalt, via vår leverantörs- eller kundportal, om de önskar. Där ser de exakt hur lång tid det är kvar på avtalet, sina fakturor samt vilken service de har inkluderat. Allt de behöver helt enkelt. Vi försöker också digitalisera vår verksamhet så mycket som möjligt med e-signatur vi BankID för avtal tillexempel och idag signeras ungefär 75% av alla avtal digitalt. Allt för att göra det så enkelt som möjligt för kunden, säger Jari Pohjonen.
 

3. Fördelar med hyra och leasing

Flexibelt och enkelt: Du får den utrustning du behöver, så länge du behöver den. Om du exempelvis behöver använda det hyrda eller leasade objektet längre än avtalstiden så är det enkelt att förlänga avtalet. Det är också enkelt att uppgradera din utrustning om dina behov förändras med ett hyres- eller leasingavtal.

Enkelt att budgetera, påverkar inte din likviditet: Att välja att finansiera utrustning istället för att betala allt på en gång frigör kapital som du kan lägga på att få ditt företag att växa. Du binder inget kapital eller påverkar ditt kreditutrymme hos bankerna. Du har också din kostnad per månad som du enkelt kan budgetera.

Avdragsgillt: Hyres- och leasingkostnaden är avdragsgill. Det innebär att avgiften kan dras som en kostnad. Utrustningen påverkar även enbart rörelseresultatet under avtalstiden och belastar inte balansräkningen.